Eind van de zomer in 2022 werden dertig bomen omgezaagd op de Catskade in Amsterdam, omdat de kade hersteld zou worden. Door een planningsprobleem zouden die stronken er echter een jaar blijven staan. Boomstronken die heel erg uitstraalden dat ze hun stam en kroon misten. Het zag er treurig uit. Tot ik besefte dat een stronk eigenlijk een sokkel is. Uit een rest mdf zaagde ik een mannetje met een verrekijker en zette dat op een stronk. En schreef ik er een gedichtje bij. En toen een volgende, een mannetje met een gieter die de boomstronk waar hij op staat begiet, en een meisje met een paraplu, en een hondje die zijn eigen riem draagt. Het hek was van de dam. Zo werd ik mij er op mijn zeventigste van bewust hoe mijn creatieve proces verliep: eerst een aanleiding scheppen dat opstapje kan zijn voor een volgende stap, en voor weer een volgende.


Toen de kade echt aangepakt werd en de beelden weg moesten, ontfermde de afdeling Bruggen en Kades van de gemeente Amsterdam zich erover en vonden ze hun thuis op de kantoren van het gemeentelijk Ingenieursbureau aan de Wibautstraat.

 

Dick Jansen
Image is not available
Image is not available
Carla Baarspul (2023)

Iets scheppen is voor mij van belang. Niet dat het groots en meeslepend hoeft te zijn, het
kan gaan om een tekeningetje, een gedichtje, een idee voor een beeld, een overpeinzing in
de vorm van blog. Maar het kon tijdens mijn werkende bestaan net zo goed een beleidsnota
of een ontwerp voor een maatschappelijke activiteit zijn. Voor mij geldt: als ik niet iets
maakt, leef ik niet. Wat ik maak zijn als het ware mijn stepping stones waarover ik vooruit
ga. In deze website ligt het accent op dat “echte” creatieve proces: beelden, tekeningen,
gedichten, blogs. Zonder enige pretentie. Kijk eens rond. En als je er iets van vindt, dan hoor
ik dat graag.
Op deze website de creatieve kant van Dick Jansen. Voor zijn andere kant: zie https://www.linkedin.com/in/dick-jansen-2650b0a/.

Dick Jansen schept, schetst, schildert en schrijft van zich af